Българските обувки

За поръчки: 0700 300 54
Дамски спортни обувки
Goto Up page

Регистрация

I. Предмет

1. Настоящият документ представя общите условия или условията на ползване на www.obuvkigido.com, които уреждат правилата за използването, включително сключването на договор за покупко-продажба с този електронен магазин.

II. Данни за продавача

1. "ГИДО ФЕШЪН ШУС" ЕООД, адрес: гр. Пещера 4550, ул. Георги Кьосеиванов 23, Идентификационен номер по ДДС: BG112636797;

2. Адрес за кореспонденция: гр. Пещера 4550, ул. „Михаил Такев“ 127 Б; E-mail: shop@obuvkigido.com, телефони: 0700 300 54, 0886 000 226 и 0350 66 707.

III. Дефиниции

1. Продавач – Онлайн магазин за обувки GIDO;

2. Сайт – домейна www.obuvkigido.com и неговите поддомейни;

3. Клиент – всяко физическо или юридическо лице или друг правен субект, който използва сайта на Онлайн магазин за обувки GIDO по какъвто и да е начин, включително, но не само като го разглежда, прави поръчки от него, купува, връща стоки и др.;

4. Акаунт – раздел от Сайта, формиран от имейл адрес и парола, който позволява на Клиента да изпрати Поръчката и който съдържа информация относно Клиента и историята на някои от действията му в Сайта;

5. Поръчка – електронен документ, представляващ комуникационна форма между Продавача и Купувача, чрез който Купувачът заявява на Продавача през Сайта намерението си за закупуване на Стоки и Услуги от Сайта;

6. Стоки и Услуги – всеки предмет на договора за покупко-продажба от Сайта;

7. Кампания – всяко търговско съобщение, целящо популяризирането на определени Стоки и/или Услуги, които се предлагат в ограничени наличности, освен ако в търговското съобщение изрично не е упоменато обратното, за определн период от време, посочен от Продавача;

8. Договор – представлява сключения от разстояние договор между Продавача и Купувача за покупко-продажба на Стоки и/или Услуги от Сайта, неразделна част от който са настоящите общи условия за ползване на Сайта;

9. Съдържание
•    цялата информация на Сайта, която е достъпна чрез връзка с интернет и използване на уред, имащ връзка с Интернет;
•    съдържанието на всяко съобщение от страна на Купувача към Продавача, изпратено посредством електронни средства и/или всякакви други достъпни комуникационни средства;
•    всякаква информация, предоставена по всякакви начини от страна на служител/сътрудник на Продавача, на Купувача чрез електронни или други средства за предаването й от разстояние;
•    информацията, свързана със Стоките и/или Услугите и/или прилаганите тарифи от Продавача в определен период от време;
•    информацията, касаеща Клиентите и свързана със Стоките и/или Услугите и/или приложимите тарифи от трети лица, с които Продавачът има сключени под някаква форма патньорски договори;
•    данни относно Продавача или други данни, отнасящи се до него.

10. Бюлетин (Newsletter) – средство за периодично информиране за предлаганите от Продавача Стоки, Услуги и промоции, изпращан по електронен път чрез електронна поща, без то да ангажира или обуславя отговорността на Продавача относно съдържащата се в него информация;

11. Трансакция – действието от страна на Онлайн магазин за обувки GIDO по възстановяване на сума на Купувача в резултат на разваляне или неосъществяване на договор за покупко-продажба от Сайта, осъществявано единствено по банков път;

12. Спецификации – всички характеристики и/или описания на Стоките и Услугите така, както са посочени в описанието им;

13. Въпрос – Форма на обръщение към други Потребители/Клиенти/Купувачи с цел да се получи информация относно продуктите или услугите на съответната страница;

14. Отговор – писмена информация, която е предадена на Потребителя/Клиента/Купувача, който е задал въпрос в сайта на страницата на определен продукт. Отговорът представлява обяснение, предоставено от някой Потребител/Клиент/Купувач на друг Потребител/Клиент/Купувач в рамките на един диалог.


IV. Поръчка и създаване на клиентски профил


1. В лявата горна част на магазина за обувки са разположени основните главни категории. Чрез избор на съответната категория се визуализира списък с предлаганите артикули. Всеки модел може да бъде разгледан детайлно - параметрите му, други допълнителни изображения, цветови гами и други. Спирайки се на конкретен продукт (например "дамски обувки"), първо е необходимо да изберете желания от Вас номер, след което да натиснете бутона КУПИ. Вече се намирате във Вашата клиентска кошница.

2. Клиентската кошница има способността да запазва продуктите в нея и по този начин не е нужно да търсите продуктите, които желаете, отново и отново. Имате две опции: да добавяте още артикули в нея чрез бутона „Продължете пазаруването“ или да завършите поръчката чрез бутона "Продължете с поръчката". След като сте готови с коректно въведените данни, можете да я финализирате с едно кликване на "Завършете поръчката".

3. Клиентът се задължава и отговаря за това всички данни за покупката, която е заявил чрез завършената си и изпратена на Продавача поръчка, да са верни, пълни и точни към датата на изпращането на поръчката.

4. Продавачът има право да откаже да изпълни (да анулира) направената от Клиента Поръчка, за което следва да уведоми Клиента. Анулирането на поръчката не влече каквато и да е отговорност или последващо задължение на някоя от страните спрямо другата във връзка с нея и съответно никоя от тях няма право да търси от другата обезщетение за анулирането.

5. С изпращането на поръчката Клиентът разрешава на Продавача да се свърже с него пo всякакъв възможен начин, когато това се налага, във връзка с направената поръчка или сключения Договор.


V. Условия на доставка и Безплатна еднократна замяна


1. Доставката се осъществява чрез куриерска фирма Speedy и куриерска фирма Econt на цена от 4.99 лв. на продукт!

2. Срокът за доставка на модели, които са в наличност, е до 1 (един) работен ден, ако поръчката е извършена до 16:00 часа. Ако поръчката е извършена след 16:00 часа, срокът за доставка е между 1 (един) и 3 (три) работни дни. Изключение правят населени места, които се посещават от куриер в точно определени дни.

3. В случаите на изчерпани наличности можете да получите пратката си на по-късен етап, като предварително датата за извършване на доставката се съгласува с Вас.

4. Всички пратки, независимо от вида и количеството си, се изпращат до адрес на територията на България за клиента. Срокът за доставка на поръчаните стоки започва да тече от момента на потвърждаване на поръчката.

5. При невъзможност поръчката Ви да бъде изпълнена поради изчерпана наличност или други причини ще бъдете уведомени своевременно. Поръчки, направени в един и същи ден от един потребител, могат да бъдат изпратени като една пратка, като това трябва да се спомене допълнително в полето за свободен коментар. При невъзможност поръчката Ви да бъде изпълнена поради изчерпана наличност или други причини ще бъдете уведомени своевременно.

6. При невъзможност за изпълнение на специална поръчка поради причини, независещи от "ГИДО ФЕШЪН ШУС" ЕООД, запазваме правото си да анулираме поръчката. Клиентът ще бъде уведомен при първа възможност, а стойността на поръчката ще му бъде възстановена на 100%.

7. Имате право да ползвате опцията „Преглед и проба преди заплащане“- клиентът има право да отвори, разгледа и премери поръчания артикул, преди да го заплати. В слуачай, че се откаже от стоката, той трябва да заплати разходите по връщането й.

8. Имате право да ползвате и опцията „Безплатна замяна“. Замяната може да бъде осъществена чрез някой от следните варианти:

8.1 Вариант 1: След като клиентът е заплатил чифта, се свързва със служител на ГИДО. Изпраща се втори куриер с желаната замяна. Клиентът е длъжен да върне чифта, който не съответства, и да приеме правилния (заплаща само разлика в цената, ако има такава). Ако и вторият чифт не съответства, последващата замяна се прави за сметка на клиента.

8.2 Вариант 2: Клиентът заплаща чифта, записва на гаранционната карта модела, за който желае да бъде заменен, и изпраща чифта обратно с куриер за сметка на ГИДО. След като замяната бъде осъществена, се изпраща правилният чифт (заплаща се само разлика в цената, ако има такава). Ако и вторият чифт не съответства - последващата замяна се прави за сметка на клиента.

9. Безплатна замяна се прави само в случаите, в които чифта е бил заплатен.

10. Разходите по замяна, която се осъществява в последващ момент (след като пратката е премерена и заплатена), са за сметка на клиента.

11. При отказан при доставка чифт, който не е бил заплатен (поради несъответствие), и направа на нова поръчка - клиентът заплаща доставката на новия чифт.

12. Безплатната замяна не важи за моделите от категориите ликвидация и дамски чанти в онлайн магазина, където всички разходи за замени се поемат от клиента.


VI. Плащане


1. Плащането може да се извърши по няколко начина, най-разпространеният сред които е наложеният платеж. Наложен платеж е услуга, при която стойността на покупката, дължима към Онлайн магазин за обувки GIDO, се събира от куриер от името на GIDO. Преди пратката да бъде предадена на получателя или негов представител, получателят или неговият представител трябва да заплатят сумата на поръчката на куриера, като имат право да отворят, разгледат и премерят поръчания артикул, преди той да бъде заплатен.

2. Освен с наложен платеж, Онлайн магазин за обувки GIDO предлага и възможност за плащане по електронен път чрез дебитна карта (Maestro, Visa, Mastercard) и чрез ePay (българска система за онлайн разплащане).

3. Всички цени на Стоките и/или Услугите на сайта са крайни, обявени са в лева (BGN) с включен ДДС и всички други изисквани по закон данъци или такси.


VII. Отказ от стока


1. По чл. 52 ал. 1 и 2 от ЗЗП потребителите, пазарували от Онлайн магазин за обувки GIDO, имат право да се откажат от закупената стока в рамките на 14-дневен срок от получаването й, без да посочват причини за това.


Начин на връщане: запазвайте оригиналния вид на върнатите стоки, неизползвани и в оригиналната опаковка. Използвайте оригиналната кутия, получена от GIDO, като поставите в нея чифта, който желаете да върнете, заедно с гаранционната карта и касовия бон.

Потребителите носят отговорност при намалена стойност на стоките, причинена от изпробването им, различно от необходимото, за да установи естеството, характеристиките и доброто им функциониране.

2. Връщането на продуктите се осъществява чрез куриерска фирма в сътрудничество с „ГИДО ФЕШЪН ШУС“ ЕООД - куриерската компания за бързи доставки Speedy. За да упражни правото си на отказ, потребителят може да използва стандартния формуляр за отказ съгласно приложение № 6 или да заяви недвусмислено по друг начин решението си да се откаже от договора. Формулярът за отказ се предоставя в разпечатан вид при доставката на всяка поръчка. Стандартният формуляр за отказ може да бъде свален и на следния линк:

/Линк към формуляра/

3. Разходите по връщането са изцяло за сметка на клиента и се определят по актуалната ценова листа на куриерската фирма, с която се осъществява връщането. Връщанията се осъществяват до адрес за връзка, посочен в настоящите общи условия – гр. Пещера 4550, ул. „Михаил Такев“ 127 Б.

4. За да спазите срока за отказ от договора, е достатъчно да изпратите съобщението си относно упражняването на право на отказ преди изтичането на срока за отказ от договора.

5. Ако се откажете от настоящия договор, ние ще Ви възстановим всички плащания, които сме получили от Вас без неоправдано забавяне и във всички случаи не по-късно от 14 дни, считано от датата, на която ни информирате за Вашето решение за отказ от настоящия договор.

6. Търговецът е длъжен да възстанови получените суми, като използва същото платежносредство, използвано от потребителя при първоначалната трансакция, освен ако потребителят е изразил изричното си съгласие за използване на друго платежно средство и при условие, че това не е свързано с разходи за потребителя. При връщане на сумата чрез наложен платеж - Клиентът може да изпрати закупения от него продукт по куриер с наложен платеж до посочения в т.3 адрес. В случай че клиентът е заплатил стоката с кредитни или дебитни карти от чуждестранни банки, при възстановяване на сумата всички банкови такси за обслужване на валутният превод са за сметка на клиента.

Ситуации, даващи право на отказ от поръчаните стоки:

 • Доставената стока явно не съответства на заявената за покупка от Клиента и това може да се установи чрез обикновения й преглед;
 • Цената, която Клиентът следва да заплати, не съответства на дължимата сума;
 • При несъответствие между заявената за покупка и доставената стока, което не е било възможно да бъде установено в момента на доставката, Клиентът може да иска доставената му стока да бъде заменена със съответстваща на направеното от него заявление за покупка в срок от 24 часа от получаването й;
 • Клиентът има право, без да дължи обезщетение, да се откаже от сключения договор в срок 14 дни, считано от деня, следващ получаването на стоката. Моля, при възможност запазвайте оригиналния вид на върнатите стоки, неизползвани и в оригиналната опаковка. Потребителите носят отговорност при намалена стойност на стоките, причинена от изпробването им, различно от необходимото, за да установи естеството, характеристиките и доброто им функциониране.

7. При връщане на продукт, закупен в рамките на промоционална кампания на пакетна цена заедно с друг продукт / други продукти, клиентът се задължава да върне заедно всички продукти, включени в пакета.

8. Замени, връщане на продукти и възстановяване на плащания за продукти, закупени от онлайн магазин www.obuvkigido.com, не могат да бъдат извършвани във фирменият ни магазин в гр. Пещера., а само по описания в настоящите условия надлежен ред.

9. Всички продукти на уебсайта, които са от категория Кастъм персонализирани продукти, "са стоки ,направени според спецификации на клиента", които са дефинирани от "Директива 2011/83/EU на Европейския Парламент и Съвет от 25.10.2011" като "не предварително изработени стоки, произведени на базата на индивидуален избор или по желание на клиента". На уебсайта тези "стоки, направени според спецификации на клиента" ще бъдат наричани "направени по поръчка продукти" или " направени по поръчка модели". Стоки от тези категории, които са ясно персонализирани с име на клиента или други отличителни знаци за персонализиране, няма да могат да бъдат заменяни или връщани на продавача. Изключение правят случаи при дефекти или при несъответствие с поръчката на клиента. За повече информация за връщане при дефект - разгледайте раздел VIII от общите условия


VIII. Гаранция и рекламации


1. Гаранционният срок на всички стоки, предлагани в магазина за обувки, е 30-дневен и започва да тече от датата на получаване на артикулите. Онлайн магазин за обувки GIDO приема рекламации в рамките на гаранционния срок на обувките. Разходите по връщането на поръчаните артикули и замяната им с нови е за сметка на производителя. Рекламацията на потребителска стока може да се предяви до две години от доставката на стоката, но не по-късно от два месеца от установяване на несъответствието с договореното.Търговецът си запазва правото да не уважи искането на клиента в случаите на неправилна експлоатация и/или умишлено създадено условие за рекламация. Рекламации се приемат само при представяне на Гаранционната карта.

Рекламации се приемат при дефектиране на стоката в следните случаи:

 • Сцепване на кожата
 • Пречупване на ходилото
 • Разцепено ходило
 • Разкъсан шев на лицето
 • Падане на форта
 • Повредени ципове

2. Съгласно чл. 112. (1) от ЗЗП, при несъответствие на потребителската стока с договора за продажба потребителят има право да предяви рекламация, като поиска от продавача да приведе стоката в съответствие с договора за продажба. В този случай потребителят може да избира между извършване на ремонт на стоката или замяната й с нова, освен ако това е невъзможно или избраният от него начин за обезщетение е непропорционален в сравнение с другия. (2) Смята се, че даден начин за обезщетяване на потребителя е непропорционален, ако неговото използване налага разходи на продавача, които в сравнение с другия начин на обезщетяване са неразумни, като се вземат предвид: 1. стойността на потребителската стока, ако нямаше липса на несъответствие; 2. значимостта на несъответствието; 3. възможността да се предложи на потребителя друг начин на обезщетяване, който не е свързан със значителни неудобства за него. Чл. 113. (1) Когато потребителската стока не съответства на договора за продажба, продавачът е длъжен да я приведе в съответствие с договора за продажба. Съгласно ал. 2 привеждането на потребителската стока в съответствие с договора за продажба трябва да се извърши в рамките на един месец, считано от предявяването на рекламацията от потребителя. Според ал. 3, след изтичането на срока по ал. 2 потребителят има право да развали договора и да му бъде възстановена заплатената сума или да иска намаляване на цената на потребителската стока съгласно чл. 114, ал. 4. Привеждането на потребителската стока в съответствие с договора за продажба е безплатно за потребителя. Той не дължи разходи за експедиране на потребителската стока или за материали и труд, свързани с ремонта й, и не трябва да понася значителни неудобства. (5) Потребителят може да иска и обезщетение за претърпените вследствие на несъответствието вреди. Чл. 114. (1) При несъответствие на потребителската стока с договора за продажба и когато потребителят не е удовлетворен от решаването на рекламацията по чл. 113, той има право на избор между една от следните възможности:

1. разваляне на договора и възстановяване на заплатената от него сума; 2. намаляване на цената.

Съгласно чл. 114, ал. 2, Потребителят не може да претендира за възстановяване на заплатената сума или за намаляване цената на стоката, когато търговецът се съгласи да бъде извършена замяна на потребителската стока с нова или да се поправи стоката в рамките на един месец от предявяване на рекламацията от потребителя.

Според ал. 3 на чл. 114, Търговецът е длъжен да удовлетвори искане за разваляне на договора и да възстанови заплатената от потребителя сума, когато след като е удовлетворил три рекламации на потребителя чрез извършване на ремонт на една и съща стока, в рамките на срока на гаранцията по чл. 115, е налице следваща поява на несъответствие на стоката с договора за продажба.

Съгласно ал. 4, Потребителят не може да претендира за разваляне на договора, ако несъответствието на потребителската стока с договора е незначително.

Според чл. 115. (1), Потребителят може да упражни правото си по този раздел в срок до две години, считано от доставянето на потребителската стока. Според ал. 2 срокът по ал. 1 спира да тече през времето, необходимо за поправката или замяната на потребителската стока или за постигане на споразумение между продавача и потребителя за решаване на спора. Ал. 3 гласи, че упражняването на правото на потребителя по ал. 1 не е обвързано с никакъв друг срок за предявяване на иск, различен от срока по ал. 1.

3. Съгласно ЗЗП чл. 125. (1) Рекламацията се предявява пред търговеца или пред упълномощено от него лице. (2) Рекламацията се подава устно или писмено. (3) При предявяване на рекламация потребителят посочва предмета на рекламацията, предпочитания от него начин за удовлетворяване на рекламацията, съответно размера на претендираната сума, и адрес за контакт. (4) При подаване на рекламация потребителят задължително прилага и документите, на които се основава претенцията: 1. касова бележка или фактура; 2. протоколи, актове или други документи, установяващи несъответствието на стоката или услугата с договореното; 3. други документи, установяващи претенцията по основание и размер. Чл. 126. (1) Рекламацията на потребителска стока може да се предяви до две години от доставката на стоката, но не по-късно от два месеца от установяване на несъответствието с договореното. Рекламацията на услуги може да се предяви до 14 дни от откриване на несъответствието на услугата с договореното. (2) Срокът по ал. 1 спира да тече през времето, необходимо за поправката на потребителската стока или за постигане на споразумение между продавача и потребителя за решаване на спора. (3) Ако търговецът е предоставил търговска гаранция на стоката и срокът на гаранцията е по-дълъг от сроковете за предявяване на рекламацията по ал. 1, рекламацията може да се предяви до изтичането на срока на търговската гаранция. Чл. 127. (1) Търговецът или упълномощено от него лице са длъжни да приемат рекламацията, ако тя е предявена своевременно. (2) Търговецът е длъжен да поддържа регистър на предявените пред него и пред упълномощените от него лица рекламации. (3) При предявяване на рекламация лицата по ал. 1 задължително я описват в регистъра, като на потребителя се издава документ, съдържащ датата, номера, под който рекламацията е вписана в регистъра, вида на стоката и подпис на лицето, приело рекламацията. (4) Приемането на рекламации се извършва през цялото работно време в търговския обект, където е закупена стоката или е поръчана услугата, на адреса на управление на търговеца или на друго място, посочено от търговеца. Правото на избор на място за предявяване на рекламацията принадлежи изцяло на потребителя. Чл. 128. (1) Отменена (2) Когато търговецът удовлетвори рекламацията, той издава акт за това, който се съставя в два екземпляра, и предоставя задължително един екземпляр на потребителя.

4. Независимо от търговската гаранция Продавачът отговаря за липсата на съответствие на потребителската стока с договора за продажба съгласно гаранцията по чл.112-115 от ЗЗП.


IX. Рекламации не се приемат в следните случаи:

 1. Преждевременно износване в следствие на експлоатация в екстремни условия
 2. Износване и откъртване на тока
 3. Разместване на стелките и деформация на обувката в следствие влиянието на вода, кал или специфична походка
 4. Изменение на цвета на кожата след неправилно използвани средства за оцветяване и почистване
 5. Не са спазени указанията за правилна експлоатация на обувките


X. Условия за ползване и конфиденциалност на личните данни


1. Вскички данни, предоставени от клиентите, се пазят под строг контрол и са 100% защитени. Личните данни на клиентите се използват САМО в случаите, необходими за осъществяване на търговска дейност и не се споделят с трети лица. Онлайн магазин за обувки GIDO запазва правото си да променя цените в магазина за обувки по всяко време. Клиентът е длъжен да заплати сумата, която е била актуална към датата на неговата поръчка. Цените на продуктите в онлайн магазина за обувки могат да се различават от тези в търговската мрежа


XI. Други общи условия

1. Онлайн магазин за обувки GIDO си запазва правото да променя дизайна на www.obuvkigido.com и неговото съдържание по всяко време. Промените стават валидни в момента на тяхното изпълнение/публикуване на www.obuvkigido.com

2. Търговецът е длъжен да уведоми потребителя за всяко изменение в общите условия по сключения договор в 7-дневен срок от настъпването на това обстоятелство на посочен от него телефон, електронна поща или адрес за кореспонденция. Когато не е съгласен с измененията в общите условия, потребителят може да се откаже от договора, без да посочва причина и без да дължи обезщетение или неустойка, или да продължи да го изпълнява при действащите преди изменението общи условия. Потребителят упражнява правото си на отказ от общите условия като изпраща до търговеца писмено уведомление в едномесечен срок от получаването на съобщението. Отказът от договора не се прилага в случаите, когато изменението в общите условия е вследствие на разпореждане или указание на компетентен орган на власт. Измененията в общите условия обвързват потребителя по договора, когато потребителят е уведомен за тях и не е упражнил правото си на отказ.Търговецът е длъжен да установи факта на уведомяване на потребителя за изменение в общите условия.

3. Основните характеристики на стоките в онлайн магазина са описани в продуктовата страница за всеки един продукт.

4. Всяко използване на този САЙТ означава, че (a) Вие сте се запознали внимателно с общите условия за използването му и (б) сте се съгласили да ги спазвате безусловно.

5. Чрез регистрацията на Поръчка в сайта, Купувачът се съгласява по телефона или по имейла да заяви желанието си да получи съответната Стока или Услуга от Продавача срещу заплащане.

6. Продавачът ще Ви изпрати уведомление за регистриране на Поръчката в системата му, което няма смисъла на приемане, потвърждаване или поемане на ангажимент за изпълнението й. Това уведомление Продавачът прави по електронен път (имейл) или по телефона.

7. В този смисъл Продавачът има правото да не достави част или всички Стоки или да не изпълни част или всички Услуги от Поръчката по свое усмотрение включително, но не само поради изчерпване на складовата им наличност или промяна на цената. При всички случаи Продавачът уведомява за това Клиента чрез имейл или по телефона. При това положение единствената отговорност на Продавача е да върне евентуално получената предварително цена на Стоката или Услугата.

8. Договорът за покупко-продажба от разстояние между Продавача и Клиента се смята за сключен към момента на получаването от страна на Клиента на електронната му поща и/или чрез SMS, изпратен на телефна му, на уведомление от страна на Продавача, че е готов да изпрати Стоката от Поръчката или да предостави Услугата.

9. Договорът за покупко-продажба, сключен между Клиента и Продавача, се състои от настоящите общи условия и заявената и предоставена информация от Купувача в Сайта. Всеки договор ще бъде придружаван от гаранционен сертификат, издаден от Продавача или от негов доставчик за закупените Стоки.


XII. Спорове и жалби


1. При възникнали ситуации във връзка с неуредени въпроси Клиентът има право да отправи спорните въпроси към наш сътрудник на посочения за кореспонденция адрес.

2. Всякакви спорове, които могат да настъпят между Онлайн магазин за обувки GIDO и потребител, ще бъдат решавани по взаимно съгласие. В случай, че това не е възможно, те ще бъдат отнесени до компетентния български съд в съответствие с българското законодателство.

3. При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да се обърнете към съответните органи за алтернативно решаване на спорове (АРС) или да използвате платформа за Онлайн решаване на спорове (ОРС).

4. Онлайн решаване на спорове
Този уебсайт е създаден от ЕС в помощ на потребителите. Можете да го използвате, за да подадете жалба относно стоки или услуги, които сте купили по интернет, и за да намерите неутрална трета страна („орган за решаване на спорове“), която да разгледа спора. В някои страни търговците също могат да подават жалби срещу потребители. Ако това важи за вашата държава, можете да използвате системата като търговец, за да подадете жалба срещу потребител.