Българските обувки

За поръчки: 0700 300 54
Дамски спортни обувки
Goto Up page

Регистрация

Пещера: Градът на обувките

16.02.2015г.

Една от многото причини да обичаме българските обувки е историята, която стои зад създаването им. Решихме да ви разкрием тази история в поредица от статии, като ви разкажем за пътя, който извървяват любимите ни обувки, докато се превърнат в част от гардероба ни. И тъй като говорим за български обувки, не можем да не започем разказа си с едно от най-емблематичните места за обувното производство в България, а именно „града на обувките” Пещера.

 

Ако има нещо, с което пещерци особено се гордеят, то това е умението им да правят хубави и качествени обувки. И не напразно –днес Пещера заслужено може да се нарече център на обувната индустрия в България, а изделията на местни производители вече са утвърдени не само на родния, но и на европейския пазар.

Панорама - гр. Пещера

Зад успеха на пещерските обувки стоят дългогодишен опит и традиция. Още в средата на миналия век в града започва да функционира една от най-големите обувни фабрики в страната, която привлича, обучава и развива способни и талантливи майстори обущари, моделиери и шивачи. Занаятът придобива статут на същинско изкуство, което се предава от поколение на поколение.

През деветдесетте години, когато на родния пазар масово започват да навлизат обувки от най-нисък ценови клас, новата пазарна ситуация кара много от специалистите в бранша да създадат собствени линии, като алтернатива за онези, които предпочитат качеството на родната продукция.

С натрупаните опит и умения по време на работата си в обувния завод в града, предприемчиви пещерци започват да развиват производството на дамски обувки като семеен бизнес. Най-добрите от тях бързо успяват да се разраснат и постепенно се превръщат от малки семейни предприятия в големи фирми със стотици служители и собсвени фабрики с модерно оборудване.

Изкуството в създаването на обувки

Постигнатият успех им позволява инвестиции в технологии от най-ново поколение, които увеличават производствения капацитет и същевременно още повече затвържадават качеството на изделията. Специално внимание се отделя и на дизайна, следващ най-актуалните тенденции и съответстващ на стандартите, наложени в световните модни столици.

Обувките от Пещера започват да намират своите почитатели и извън пределите на страната. Благодарение на атрактивната си визия и прецизна изработка от подбрани естествени материали, те успяват да се наложат в страни като Италия, Франция, Германия, Гърция, Унгария и др.

На родна територия пък не просто успяват да завоюват своето място в сърцата на все повече дами, но и се превръщат в повод за национална гордост и символ на българското качество и българската предприемчивост.

Ето защо създаването на обувки за нас е не просто занаят, а чест и отговорност. Високите очаквания и постиженията през годините ежедневно ни мотивират да влагаме най-доброто от себе си, за да продължаваме да градим историята и името на българските обувки!